Zdrowa żywność i żywienie

Strona główna Zdrowa żywność i żywienie
Spółka Vianat jest start-upem. Aby wdrożyć do produkcji nowe produkty będące rezultatem projektu badawczego konsorcjum "Bioaktywna żywność" pod kierunkiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu spółka buduje innowacyjną maszynę do produkcji soków warzywno-owocowych o dużym pozaodżywczym wpływie na zdrowie konsumentów. Spółka...
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną śmierci. W 2015 roku z powodu CVD zmarło 17,5 mln ludzi, co stanowiło 31% wszystkich zgonów na świecie (WHO Statistical Information System, 2015). Ograniczeniem ryzyka wystąpienia CVD może być żywność...
W ramach projektu zostanie opracowana technologia oraz receptury napojów owocowych i owocowo-warzywnych z dodatkiem probiotyków. Produkty te będą nowością na rynku międzynarodowym z uwagi na nietypowe surowce wykorzystane do ich produkcji oraz zweryfikowane potencjalne działanie prozdrowotne. Skierowane będą do...
Na całym świecie powszechnie występują deficyty wielu pierwiastków w diecie ludzi i paszy zwierząt. Najpoważniejszymi globalnymi problemami są deficyty: żelaza, cynku, selenu i jodu. Biofortyfikacja (wzbogacanie) roślin w te składniki jest najtańszym i najlepszym sposobem introdukcji składników mineralnych do...
Suplementacja młodego sportowca

Suplementacja młodego sportowca

Temat suplementacji dzieci i młodzieży budzi wiele kontrowersji i jest niezwykle aktualny, zwłaszcza w odniesieniu do młodych sportowców. Znaczną rolę w kształtowaniu właściwych postaw prozdrowotnych odgrywają rodzice i trenerzy, lecz rola oraz funkcja stosowania suplementów diety u juniorów jest...
Na rynku istnieje wiele firm z pomysłem na nowe produkty i innowacyjne usługi. Niestety, często względy materialne, czasowe, ograniczone zasoby ludzkie czy brak odpowiedniej infrastruktury nie pozwalają na ich weryfikację, a w dalszym etapie na realizację. Przedsiębiorcy niejednokrotnie odkładają...
Polacy należą do najszybciej starzejących się społeczeństw Unii Europejskiej, co jest skutkiem wydłużania się życia, przy jednoczesnym spadku przyrostu naturalnego. Dużym wyzwaniem, przed którym stoimy jest zachowanie dobrostanu i odpowiedniej jakości życia u osób w podeszłym wieku, gdy różne...
Celem projektu prezentowanego w sesji Open Innovation jest wprowadzenie na rynek początkowo polski, a później europejski marki zdrowej żywności powstającej tylko ze składników roślinnych. Produkcja najwyższej jakości słodyczy, odpowiednich dla osób na diecie wegańskiej, bezglutenowej oraz (w przypadku części...
Warunkiem uzyskania pożądanego działania suplementu diety, żywności funkcjonalnej lub produktu leczniczego jest jego dotarcie do miejsca działania w organizmie i uzyskania tam odpowiednio wysokiego stężenia powodującego pożądany efekt. Szybkość i stopień jego wchłaniania określane są jako biodostępność. W przypadku...
Fitostrefa - Zielone koktajle jest firmą, która została założona aby promować zdrowie wśród mieszkańców Krakowa, a głównie pracowników firm. Ten cel realizujemy poprzez przygotowywanie zielonych i owocowych koktajli, na bazie warzyw pozyskiwanych od ekologicznych rolników. Idziemy krok do przodu,...