Zdrowa żywność i żywienie

Strona główna Zdrowa żywność i żywienie
Warunkiem uzyskania pożądanego działania suplementu diety, żywności funkcjonalnej lub produktu leczniczego jest jego dotarcie do miejsca działania w organizmie i uzyskania tam odpowiednio wysokiego stężenia powodującego pożądany efekt. Szybkość i stopień jego wchłaniania określane są jako biodostępność. W przypadku...
Na rynku istnieje wiele firm z pomysłem na nowe produkty i innowacyjne usługi. Niestety, często względy materialne, czasowe, ograniczone zasoby ludzkie czy brak odpowiedniej infrastruktury nie pozwalają na ich weryfikację, a w dalszym etapie na realizację. Przedsiębiorcy niejednokrotnie odkładają...
Na całym świecie powszechnie występują deficyty wielu pierwiastków w diecie ludzi i paszy zwierząt. Najpoważniejszymi globalnymi problemami są deficyty: żelaza, cynku, selenu i jodu. Biofortyfikacja (wzbogacanie) roślin w te składniki jest najtańszym i najlepszym sposobem introdukcji składników mineralnych do...
Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną śmierci. W 2015 roku z powodu CVD zmarło 17,5 mln ludzi, co stanowiło 31% wszystkich zgonów na świecie (WHO Statistical Information System, 2015). Ograniczeniem ryzyka wystąpienia CVD może być żywność...
Spadek poziomu androgenów u mężczyzn związany z procesem starzenia został dobrze opisany, zarówno pod względem etiologii, jak i farmakoterapii. Niewiele uwagi poświęca się natomiast tendencji spadku w kolejnych generacjach mężczyzn. Tendencji niezależnej od położenia geograficznego, czy badanej rasy oraz...
Natura podpowiada najlepiej

Natura podpowiada najlepiej

Spółka Vianat jest Start-Up'em technologicznym opracowującym nowe technologie wytwarzania żywności bioaktywnej, które pozwalają zachować cechy świeżości i naturalności a przede wszystkim bogactwa fito związków w produkcie. Spółka działa na terenie Podkarpackiego Parku Naukowo-Technologicznego w Jasionce koło Rzeszowa. Aronia to jeden...
Spółka Vianat jest start-upem. Aby wdrożyć do produkcji nowe produkty będące rezultatem projektu badawczego konsorcjum "Bioaktywna żywność" pod kierunkiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu spółka buduje innowacyjną maszynę do produkcji soków warzywno-owocowych o dużym pozaodżywczym wpływie na zdrowie konsumentów. Spółka...
Celem projektu prezentowanego w sesji Open Innovation jest wprowadzenie na rynek początkowo polski, a później europejski marki zdrowej żywności powstającej tylko ze składników roślinnych. Produkcja najwyższej jakości słodyczy, odpowiednich dla osób na diecie wegańskiej, bezglutenowej oraz (w przypadku części...
Po roku działania doktoraty wdrożeniowe MNiSzW zaczęły tworzyć korzystne, z punktu widzenia biznesu, warunki rozwoju współpracy pomiędzy środowiskiem naukowym, a przedsiębiorcami. Przede wszystkim rozwiązywany jest w ramach doktoratu realny problem przedsiębiorcy, a w ramach studiów doktoranckich kształci się jego...
Produkty opierające się na wielu różnych substancjach w tym ekstraktach roślinnych, których zadaniem jest pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, są coraz częściej wybierane przez sportowców i osoby aktywnie fizyczne. Wielu konsumentów uważa, iż przyjmowanie takich produktów przed treningiem (tzw. przedtreningówek)...