Zdrowa żywność i żywienie

Strona główna Zdrowa żywność i żywienie
Po roku działania doktoraty wdrożeniowe MNiSzW zaczęły tworzyć korzystne, z punktu widzenia biznesu, warunki rozwoju współpracy pomiędzy środowiskiem naukowym, a przedsiębiorcami. Przede wszystkim rozwiązywany jest w ramach doktoratu realny problem przedsiębiorcy, a w ramach studiów doktoranckich kształci się jego...
Głównym założeniem projektu jest opracowanie technik liofilizacji dla szerokiego zakresu mikroorganizmów, które mogą być wykorzystane w domowej produkcji piwa. Na terenie Polski produkowane są tylko szczepionki w formie płynnej, natomiast szczepionki liofilizowane są oferowane tylko przez przedsiębiorstwa zagraniczne. Szczepionki...
Na całym świecie powszechnie występują deficyty wielu pierwiastków w diecie ludzi i paszy zwierząt. Najpoważniejszymi globalnymi problemami są deficyty: żelaza, cynku, selenu i jodu. Biofortyfikacja (wzbogacanie) roślin w te składniki jest najtańszym i najlepszym sposobem introdukcji składników mineralnych do...
W ramach projektu zostanie opracowana technologia oraz receptury napojów owocowych i owocowo-warzywnych z dodatkiem probiotyków. Produkty te będą nowością na rynku międzynarodowym z uwagi na nietypowe surowce wykorzystane do ich produkcji oraz zweryfikowane potencjalne działanie prozdrowotne. Skierowane będą do...
Fitostrefa - Zielone koktajle jest firmą, która została założona aby promować zdrowie wśród mieszkańców Krakowa, a głównie pracowników firm. Ten cel realizujemy poprzez przygotowywanie zielonych i owocowych koktajli, na bazie warzyw pozyskiwanych od ekologicznych rolników. Idziemy krok do przodu,...
Produkty opierające się na wielu różnych substancjach w tym ekstraktach roślinnych, których zadaniem jest pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, są coraz częściej wybierane przez sportowców i osoby aktywnie fizyczne. Wielu konsumentów uważa, iż przyjmowanie takich produktów przed treningiem (tzw. przedtreningówek)...
Spadek poziomu androgenów u mężczyzn związany z procesem starzenia został dobrze opisany, zarówno pod względem etiologii, jak i farmakoterapii. Niewiele uwagi poświęca się natomiast tendencji spadku w kolejnych generacjach mężczyzn. Tendencji niezależnej od położenia geograficznego, czy badanej rasy oraz...
Polacy należą do najszybciej starzejących się społeczeństw Unii Europejskiej, co jest skutkiem wydłużania się życia, przy jednoczesnym spadku przyrostu naturalnego. Dużym wyzwaniem, przed którym stoimy jest zachowanie dobrostanu i odpowiedniej jakości życia u osób w podeszłym wieku, gdy różne...
Suplementacja młodego sportowca

Suplementacja młodego sportowca

Temat suplementacji dzieci i młodzieży budzi wiele kontrowersji i jest niezwykle aktualny, zwłaszcza w odniesieniu do młodych sportowców. Znaczną rolę w kształtowaniu właściwych postaw prozdrowotnych odgrywają rodzice i trenerzy, lecz rola oraz funkcja stosowania suplementów diety u juniorów jest...
Warunkiem uzyskania pożądanego działania suplementu diety, żywności funkcjonalnej lub produktu leczniczego jest jego dotarcie do miejsca działania w organizmie i uzyskania tam odpowiednio wysokiego stężenia powodującego pożądany efekt. Szybkość i stopień jego wchłaniania określane są jako biodostępność. W przypadku...