Rozwój suplementów diety

Na całym świecie choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną śmierci. W 2015 roku z powodu CVD zmarło 17,5 mln ludzi, co stanowiło 31% wszystkich zgonów na świecie (WHO Statistical Information System, 2015). Ograniczeniem ryzyka wystąpienia CVD może być żywność funkcjonalna, która od kilku lat znajduje się w centrum zainteresowania zarówno dietetyków jak i lekarzy. Liczne badania epidemiologiczne wskazują, że żywność ta wpływa korzystnie na stan zdrowia i samopoczucia, obniżając ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych. Przykładem żywności funkcjonalnej są produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3. Na szczególną uwagę zasługuje kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które występują w takich produktach jak: tłuste ryby (łosoś, sardela, sardynki, śledź, makrela, tuńczyk), ssaki morskie (foka), skorupiaki i żółtka jaja. Według obecnych rekomendacji żywieniowych spożycie EPA i DHA powinno wynosić 200 mg/dzień.

Bardzo liczne badania przeprowadzone w okresie ostatnich dziesięcioleciu wykazały, że dieta obfita w tłuste ryby, będące bogatym źródłem omega-3, może redukować ryzyko nowotworu lub zapadalności na choroby układu krążenia u rdzennych mieszkańców Alaski i Eskimosów Grenlandzkich. To właśnie w tej części populacji zaobserwowano niski wskaźnik umieralności na chorobę niedokrwienną serca.

Zasadnicze działanie produktów spożywczych zawierających kwasy PUFA omega-3 polega między innymi na obniżaniu poziomu złego cholesterolu LDL we krwi, wzmacnianiu układu odpornościowego i przywracaniu właściwego działania układu pokarmowego. Regularna suplementacja kwasów PUFA omega-3 przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka wtórnych i pierwotnych zawałów serca. Jednak sekret zdrowotności tych kwasów tkwi głównie w prowadzeniu zrównoważonej diety, która będzie zgodna z obecnymi zaleceniami zawartymi w normach żywienia. Dla przykładu, w celu wzbogacenie diety w kwasy PUFA omega-3 należy co najmniej dwa razy w tygodniu spożywać białko rybie.

Badania w ramach tematu BM-4259/2016 i DS-3253/ZAZ zostały sfinansowane z dotacji celowej na naukę przyznanej przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego.

  • Cel projektu: intensyfikacja działań poprzez poszerzenie wiedzy i świadomości na temat walorów zdrowotnych spożywania kwasów tłuszczowych, a w szczególności wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) omega-3
  • Zakres terytorialny realizacji projektu: krajowy
  • Czas realizacji projektu: 8 miesięcy
  • Konkretne oczekiwania: wzbogacenie diety Polaków w suplementację produktów zawierających kwasy PUFA omega-3
  • Stopień innowacyjności projektu: usprawnienie, badania podstawowe
  • Perspektywa oddziaływania projektu: długoterminowa
  • Opcje współpracy: propozycja dla firm i/lub zespołów badawczych z jednostek naukowych reprezentujących różne dziedziny nauk przyrodniczych (biotechnologii, biologii, technologii żywności, dietetyki); zasady współpracy do uzgodnienia
  • Autorzy projektu i dane kontaktowe: Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak – Zakład Anatomii Zwierząt, Instytut Nauk Weterynaryjnych, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Al. Mickiewicza 24/28, 30-059 Kraków; m.gorska@ur.krakow.pl

  • Poznaj prezentera:

    Magdalena Górska

    Rozwój suplementów diety

    PODZIEL SIĘ