Poprawa jakości życia

Polacy należą do najszybciej starzejących się społeczeństw Unii Europejskiej, co jest skutkiem wydłużania się życia, przy jednoczesnym spadku przyrostu naturalnego. Dużym wyzwaniem, przed którym stoimy jest zachowanie dobrostanu i odpowiedniej jakości życia u osób w podeszłym wieku, gdy różne czynniki próbują zaburzać tę jakość. W 2000 roku liczba osób w wieku +60 roku życia wynosiła około 600 mln, szacuje się, że w 2025 populacja osób starszych wzrośnie do 1,2 mld, a w 2050 roku może sięgnąć 2 mld.

Celem prezentacji jest przedstawienie innowacyjnej żywności specjalnego przeznaczenia medycznego, która może doprowadzić do poprawy jakości życia starzejącego się społeczeństwa oraz być stosowana jako terapia wspomagająca w przypadku sarkopenii.


Poznaj prezentera:

Konrad Klekot

Konrad Klekot

Absolwent studiów magisterskich kierunku dietetyka na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach oraz kierunku wychowanie fizyczne na Akademii Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie. Autor wielu artykułów do czasopism branżowych.
Od 2010 roku związany z firmą Olimp Laboratories, gdzie aktualnie pracuje na stanowisku specjalisty ds. badawczo-rozwojowych. Od 2015 roku asystent w Katedrze Dietetyki na Wydziale Medycznym Uniwersytetu Rzeszowskiego.


Zapraszamy do wysłuchania całej prezentacji podczas tegorocznej edycji
Life Science Open Space.
Kiedy?
19.10.2016, godz. 9:00-20:00
Gdzie?
ICE Centrum Kongresowe | ul. Marii Konopnickiej 17 | Kraków

http://lsos.info/

PODZIEL SIĘ