Receptury napojów owocowych

W ramach projektu zostanie opracowana technologia oraz receptury napojów owocowych i owocowo-warzywnych z dodatkiem probiotyków. Produkty te będą nowością na rynku międzynarodowym z uwagi na nietypowe surowce wykorzystane do ich produkcji oraz zweryfikowane potencjalne działanie prozdrowotne. Skierowane będą do osób cierpiących na alergię na białka mleka, nietolerancję laktozy, wegan oraz każdego, kto dba o prawidłowe odżywianie. Czas realizacji projektu to 12 miesięcy, a w przypadku dodatkowego przeprowadzenia badań klinicznych będzie on wynosił 24 miesiące.

Projekt wymaga finansowania badań, które posłużą realizacji badań dotyczących optymalizacji receptury napojów oraz dodatkowych środków w przypadku przeprowadzenia badań klinicznych. W przypadku podjęcia współpracy, przedsiębiorca otrzyma produkt, który ma szansę uzyskać akceptację European Food Safety Authority (EFSA) jako produkt spożywczy o działaniu prozdrowotnym.


Poznaj prezentera:

Łukasz Wajda

Łukasz Wajda

Łukasz Wajda ukończył Wydział Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie w roku 2010. Następnie w Wielkiej Brytanii podejmował pracę w przedsiębiorstwach sektora spożywczego. Uczestniczył również w realizacji projektu „Gratitude” realizowanego przez University of Greenwich, gdzie spędził kilka miesięcy badając możliwość zastosowania odpadów z produkcji skrobi z tapioki do produkcji egzopolisacharydów oraz skrobi opornej. W 2014 podjął studia doktoranckie na wydziale Technologii Żywności (Uniwersytet Rolniczy im. Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Kraków Polska), gdzie poza pracą naukową dotyczącą mikroorganizmów powodujących psucie żywności, brał udział w realizacji badań dotyczących opracowania innowacyjnych receptur oraz technologii produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Obecnie w ramach projektu SPIN – Małopolskie Centra Transferu Wiedzy z ramienia Małopolskiego Centrum Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego współpracuje z mikro, małymi oraz średnimi przedsiębiorstwami nad opracowaniem i wdrożeniem innowacji w przemyśle spożywczym. Ponadto, pracuje nad sporządzeniem receptury napojów zawierających probiotyczne szczepy bakterii kwasu mlekowego.


Zapraszamy do wysłuchania całej prezentacji podczas tegorocznej edycji
Life Science Open Space.
Kiedy?
19.10.2016, godz. 9:00-20:00
Gdzie?
ICE Centrum Kongresowe | ul. Marii Konopnickiej 17 | Kraków

http://lsos.info/

PODZIEL SIĘ