Strona główna Konferencja LSOS 2019 PROGRAM RAMOWY Zdrowa żywność i żywienie

Zdrowa żywność i żywienie

„Jestem tym, co jem” – za tą tezą kryje się cały łańcuch wartości od upraw i hodowli rolniczych po półki sklepowe, domowe lodówki, restauracje oraz nowe usługi

Zapewnienie zrównoważonego rozwoju rolnictwa oraz produkcji żywności są jednym największych wyzwań stojących przed nauką i biznesem, wywołanych dynamicznym wzrostem liczby ludności, zmianami w sposobie i strukturze spożycia żywności oraz nadal nierozwiązanym problemem głodu na planecie.

Zachowanie równowagi w dłuższej perspektywie musi odnosić się do czterech elementów: zapewnienia ekonomiki, zaspokojenia potrzeb społecznych, w tym dbałości o zdrowie i jakość życia oraz dbałości o stan środowiska naturalnego. 

Jak uwzględnić wszystkie te elementy w jednym produkcie? Jakie technologie pozwalają bezpiecznie zwiększać poziom produkcji, a jakie zmniejszać wielkość strat produkcji rolnej i spożywczej? Czy tradycyjne metody zostaną zastąpione, czy tylko uzupełnione o nowe możliwości produkcji i przetwórstwa? Czy masowa produkcja może być jednocześnie ekologiczna i naturalna?

W coraz większym stopniu zwracamy uwagę na żywność w kontekście zdrowia i jakości życia – wiemy, że aby przeżyć, nie wystarczy jeść – trzeba jeść świadomie produkty, które dodają i energii i zdrowia, produkowane w sposób, który nie niszczy środowiska. Aby to było możliwe, potrzebna jest wiedza i współpraca angażująca wiele dziedzin nauki, biznesu, a także kultury.

Zgłoś swoją ofertę współpracy

Nie masz oferty? Zarejestruj się jako uczestnik

Lider sesji: Anna Tomczak

Anna Tomczak – doktor nauk ogrodniczych, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, współautorka kilku artykułów naukowych i autorka artykułów popularnych, obecnie Kierownik produktu w firmie Intermag zajmujący się wdrażaniem na rynek nawozów i stymulatorów opartych o pierwiastki funkcjonalne.  


Prezentacje

PROGRAM RAMOWY – POZNAJ INNE SESJE