Strona główna Konferencja LSOS 2019 PROGRAM Zdrowa żywność i żywienie

Zdrowa żywność i żywienie

„Jestem tym, co jem” – za tą tezą kryje się cały łańcuch wartości od upraw i hodowli rolniczych po półki sklepowe, domowe lodówki, restauracje oraz nowe usługi

Zapewnienie zrównoważonego rozwoju rolnictwa oraz produkcji żywności są jednym największych wyzwań stojących przed nauką i biznesem, wywołanych dynamicznym wzrostem liczby ludności, zmianami w sposobie i strukturze spożycia żywności oraz nadal nierozwiązanym problemem głodu na planecie.

Zachowanie równowagi w dłuższej perspektywie musi odnosić się do czterech elementów: zapewnienia ekonomiki, zaspokojenia potrzeb społecznych, w tym dbałości o zdrowie i jakość życia oraz dbałości o stan środowiska naturalnego. 

Jak uwzględnić wszystkie te elementy w jednym produkcie? Jakie technologie pozwalają bezpiecznie zwiększać poziom produkcji, a jakie zmniejszać wielkość strat produkcji rolnej i spożywczej? Czy tradycyjne metody zostaną zastąpione, czy tylko uzupełnione o nowe możliwości produkcji i przetwórstwa? Czy masowa produkcja może być jednocześnie ekologiczna i naturalna?

W coraz większym stopniu zwracamy uwagę na żywność w kontekście zdrowia i jakości życia – wiemy, że aby przeżyć, nie wystarczy jeść – trzeba jeść świadomie produkty, które dodają i energii i zdrowia, produkowane w sposób, który nie niszczy środowiska. Aby to było możliwe, potrzebna jest wiedza i współpraca angażująca wiele dziedzin nauki, biznesu, a także kultury.

Zgłoś swoją ofertę współpracy

Nie masz oferty? Zarejestruj się jako uczestnik

Partnerem sesji jest Klaster Nutribiomed
http://www.nutribiomed.pl/
Profil facebookowy_Nutribiomed

Lider sesji: Anna Tomczak

Anna Tomczak – doktor nauk ogrodniczych, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, współautorka kilku artykułów naukowych i autorka artykułów popularnych, obecnie Kierownik produktu w firmie Intermag zajmujący się wdrażaniem na rynek nawozów i stymulatorów opartych o pierwiastki funkcjonalne.

Keynote: Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Lista Prezentacji:

  • Żywność, żywienie, zdrowie – Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Innowacyjne nawozy w produkcji żywności funkcjonalnej – Roksana Rakoczy, Intermag
  • Biofeld- Enzym White Biotechnology – Andrzej Skorokhod, Biofeld -Enzyme Sp z o.o.
  • Jod: skutki niedoboru i im zapobieganie – Małgorzata Trofimiuk-Müldner, Szpital Uniwersytecki w Krakowie
  • Substancje prozdrowotne i biologicznie czynne stosowane do wzbogacania żywności – Małgorzata Miśniakiewicz, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie 
  • The potential of eggs enriched in CLA in the prevention of breast cancer – Robert Gosik, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego – Mariola Drozdowska, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Beauty and the Beast: safty assesment of nanoparticles in food -Alicja Mikołajczyk, SAR Lab Ltd.
  • Sustainable food service in public institutions. Plant-forward eating, one plate at a time – Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
  • Let the food be your medicine! – Bogdan Ivanov, Smart EpiGenetXK41
  • Aktywność przeciwnowotworowa roślin wzbogaconych w mineralne i organiczne związki jodu.  Biofortyfikacja jako Agrojodoprofilaktyka – Sylwester Smoleń, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Podwójna recepta na zdrowie- sok z aronii i buraków kiszonych – Natalia Szarek, Vianat Sp. z o.o Sp.
  • Biofortified vegetables as the source of iodine in well balanced diet – Aneta Kopeć, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Celowana probiotykoterapia w oparciu o badanie mikroflory jelit – Artur Papp, 4Active
  • Znaczenie dietoterapii i redukcji masy ciała w walce z zespołem metabolicznym – Joanna Mrożek, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

Prezentacje

PROGRAM RAMOWY – POZNAJ INNE SESJE