
„Jestem tym, co jem” – za tą tezą kryje się cały łańcuch wartości od upraw i hodowli rolniczych po półki sklepowe, domowe lodówki, restauracje oraz nowe usługi
Zapewnienie zrównoważonego rozwoju rolnictwa oraz produkcji żywności są jednym największych wyzwań stojących przed nauką i biznesem, wywołanych dynamicznym wzrostem liczby ludności, zmianami w sposobie i strukturze spożycia żywności oraz nadal nierozwiązanym problemem głodu na planecie.
Zachowanie równowagi w dłuższej perspektywie musi odnosić się do czterech elementów: zapewnienia ekonomiki, zaspokojenia potrzeb społecznych, w tym dbałości o zdrowie i jakość życia oraz dbałości o stan środowiska naturalnego.
Jak uwzględnić wszystkie te elementy w jednym produkcie? Jakie technologie pozwalają bezpiecznie zwiększać poziom produkcji, a jakie zmniejszać wielkość strat produkcji rolnej i spożywczej? Czy tradycyjne metody zostaną zastąpione, czy tylko uzupełnione o nowe możliwości produkcji i przetwórstwa? Czy masowa produkcja może być jednocześnie ekologiczna i naturalna?
W coraz większym stopniu zwracamy uwagę na żywność w kontekście zdrowia i jakości życia – wiemy, że aby przeżyć, nie wystarczy jeść – trzeba jeść świadomie produkty, które dodają i energii i zdrowia, produkowane w sposób, który nie niszczy środowiska. Aby to było możliwe, potrzebna jest wiedza i współpraca angażująca wiele dziedzin nauki, biznesu, a także kultury.
Nie masz oferty? Zarejestruj się jako uczestnik
Partnerem sesji jest Klaster Nutribiomed
http://www.nutribiomed.pl/
Profil facebookowy_Nutribiomed



Lider sesji: Anna Tomczak
Anna Tomczak – doktor nauk ogrodniczych, absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, współautorka kilku artykułów naukowych i autorka artykułów popularnych, obecnie Kierownik produktu w firmie Intermag zajmujący się wdrażaniem na rynek nawozów i stymulatorów opartych o pierwiastki funkcjonalne.
Keynote: Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Lista Prezentacji:
- Żywność, żywienie, zdrowie – Tadeusz Trziszka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Innowacyjne nawozy w produkcji żywności funkcjonalnej – Roksana Rakoczy, Intermag
- Biofeld- Enzym White Biotechnology – Andrzej Skorokhod, Biofeld -Enzyme Sp z o.o.
- Jod: skutki niedoboru i im zapobieganie – Małgorzata Trofimiuk-Müldner, Szpital Uniwersytecki w Krakowie
- Substancje prozdrowotne i biologicznie czynne stosowane do wzbogacania żywności – Małgorzata Miśniakiewicz, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- The potential of eggs enriched in CLA in the prevention of breast cancer – Robert Gosik, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego – Mariola Drozdowska, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Beauty and the Beast: safty assesment of nanoparticles in food -Alicja Mikołajczyk, SAR Lab Ltd.
- Sustainable food service in public institutions. Plant-forward eating, one plate at a time – Maciej Otrębski, RoślinnieJemy
- Let the food be your medicine! – Bogdan Ivanov, Smart EpiGenetXK41
- Aktywność przeciwnowotworowa roślin wzbogaconych w mineralne i organiczne związki jodu. Biofortyfikacja jako Agrojodoprofilaktyka – Sylwester Smoleń, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Podwójna recepta na zdrowie- sok z aronii i buraków kiszonych – Natalia Szarek, Vianat Sp. z o.o Sp.
- Biofortified vegetables as the source of iodine in well balanced diet – Aneta Kopeć, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
- Celowana probiotykoterapia w oparciu o badanie mikroflory jelit – Artur Papp, 4Active
- Znaczenie dietoterapii i redukcji masy ciała w walce z zespołem metabolicznym – Joanna Mrożek, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Prezentacje