Warunkiem uzyskania pożądanego działania suplementu diety, żywności funkcjonalnej lub produktu leczniczego jest jego dotarcie do miejsca działania w organizmie i uzyskania tam odpowiednio wysokiego stężenia powodującego pożądany efekt. Szybkość i stopień jego wchłaniania określane są jako biodostępność. W przypadku produktów podawanych drogą przewodu pokarmowego, istnieje kilka zasadniczych czynników decydujących o ich biodostępności. Czynniki te można podzielić na dwie grupy: związane z fizjologią przewodu pokarmowego oraz związane z właściwościami fizykochemicznymi postaci produktu.

Model sztucznego przewodu pokarmowego składa się ze zintegrowanych ze sobą odcinków oznaczanych skrótami: TIM-1 oraz TIM-2. Mają one za zadanie odwzorowywać środowisko żołądka, jelita cienkiego (dwunastnica, jelita czcze, jelito kręte) oraz jelita grubego. W modelach TIM-1 i TIM-2 możliwe są do odtworzenia warunki fizjologiczne oraz patologiczne. Modyfikować można na przykład ilość dodawanych enzymów trawiennych, skład mikroflory jelita grubego oraz symulować jednoczesne podawanie pokarmu, co ma duży wpływ na motorykę układu pokarmowego oraz na rozpuszczalność i wchłanialność substancji czynnych. Wykorzystanie systemu TIM-1 oraz TIM-2 umożliwi analizę wpływu wybranych formulacji (np. tabletka, kapsułka, proszek, forma płynna) na skład i liczebność mikrobiomu oraz wpływu flory bakteryjnej na wchłanianie i przyswajalność określonych substancji lub mieszanek substancji czynnych. Wyniki z TIM będą jednocześnie stanowiły dane wejściowe do dalszych badań in vitro na liniach komórkowych oraz, w dalszej kolejności, do badań in vivo na modelu zwierzęcym oraz ludzkim. Analiza procesu wchłaniania ma szczególnie wysokie znaczenie w projektowaniu formulacji o modyfikowanym uwalnianiu.

Cel:

  • nawiązanie współpracy z jednostkami naukowymi oraz indywidualnymi naukowcami

Zakres terytorialny:

  • globalnie

Czas realizacji:

  • od II połowa 2018

Oczekiwania:

  • transfer wiedzy (obsługa i praca z dynamicznym modelem sztucznego przewodu pokarmowego)
  • wspólna realizacja projektów naukowych

Poznaj prezentera:

Piotr Kaczka

Piotr Kaczka

Dyrektor ds. Naukowych i Produktów Leczniczych Olimp Laboratories Sp. z o.o.

Doktor nauk biologicznych w zakresie biofizyki (Instytut Biochemii i Biofizyki PAN, Warszawa), absolwent Międzywydziałowego Studium Biotechnologii (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa) z ukończonymi studiami podyplomowymi z zakresu dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa). Od blisko dekady pracownik Olimp Laboratories i autor niemalże 100 wdrożeń rynkowych innowacyjnych produktów z kategorii suplementów diety. Trener klasy II kulturystyki. Zastępca Redaktora Naczelnego magazynu Perfect Body.


Zapraszamy do wysłuchania całej prezentacji podczas tegorocznej edycji
Life Science Open Space.
Kiedy?
19.10.2016, godz. 9:00-20:00
Gdzie?
ICE Centrum Kongresowe | ul. Marii Konopnickiej 17 | Kraków

http://lsos.info/

PODZIEL SIĘ