Laktoferyna

Wskutek niewłaściwej diety dochodzi do zachwiania równowagi wśród rozlicznych rodzajów bakterii, co może skutkować zaburzeniem odczuwania bólu, nastrojów (aż do stanów maniakalno-depresyjnych). Dlatego nie można lekceważyć wezwań do zachowania zdrowej diety, a co za tym idzie – odpowiedniej równowagi „dobrych” bakterii, czyli probiotyków. Naturalna substancja wpływająca korzystnie na ich rozwój to laktoferyna – białko obecne w takich płynach ustrojowych jak mleko, łzy czy ślina. Dotychczas stosowana laktoferyna wysycona jonami żelaza jest stosowana w preparatach zwiększających odporność. Opracowana przez krakowskich naukowców modyfikacja laktoferyny opiera się na zastąpieniu jonów żelaza jonami manganu – mikroelementu ważnego dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, wątroby, nerek i trzustki. Jego nadmiar lub niedobór jest szkodliwy dla zdrowia człowieka, dlatego utrzymanie jego odpowiedniego poziomu jest bardzo ważne. Opisywany wynalazek umożliwia transport jonów manganu do jelit i jego powolne uwalnianie – dzięki czemu jony manganu mogą być stopniowo wchłaniane nie powodując nagłych, szkodliwych zmian w ilości manganu w organizmie. Dzięki temu jony manganu są dostępne jako materiał budulcowy organizmu lub kofaktor enzymów trawiennych wpływając w ten sposób na prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Szczególne znaczenie wynalazku może mieć wykorzystanie laktoferyny z jonami manganu w wspieraniu zdrowia noworodków, a szczególnie wcześniaków, które są szczególnie wrażliwe na infekcje bakteryjne. Niedojrzały układ pokarmowy i dopiero stabilizująca się mikroflora jelitowa wymagają wsparcia zewnętrznego, np. przez podawanie czynników wpływających na rozwój bakterii probiotycznych. Ze względu na wysoką wrażliwość niedojrzałych organizmów noworodków stosowane preparaty muszą być wysoce bezpieczne i neutralne, a najlepiej by wspierały naturalne procesy. Dlatego stosowanie suplementacji przy pomocy laktoferyny (białka obecnego w mleku matki) z jonami manganu zdaje się być jednym z lepszych sposobów na wzmocnienie naturalnej linii obrony tak młodego i wrażliwego organizmu.

Prezentowany wynalazek jest chroniony polskim zgłoszeniem patentowym, a jego ochrona będzie rozwijana na inne kraje europejskie. Firmy zainteresowane włączeniem tego wynalazku do swojego portfolio i zastosowaniem go w swoich produktach zapraszamy do kontaktu z Centrum Transferu Technologii Cittru Uniwersytetu Jagiellońskiego.


Autor: Magdalena Kalińska

Dr Magdalena Kalińska – broker technologii odpowiedzialny za współprace z partnerami biznesowymi i komercjalizację wynalazków z branży medycznej powstałych w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.

Artykuł przygotowany w ramach projektu ProBio Małopolska

probiotyki

PODZIEL SIĘ